Hjärt- lungräddning

HLR-rådet rekommenderar idag att alla lär sig hjärt- lungräddning och repeterar detta varje år för att vara bered vid en nödsituation. I dagens läge är det ett fåtal som vet hur man ska agera när någon i ens närhet har drabbats att hjärtstopp.

Först och främst vad är ett hjärtstopp?
Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa ut blodet i kroppen av någon anledning.
Med start av HLR, hjärt-lungräddning kan blodet pumpas manuellt.
Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo samt inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation tills professionell hjälp kommer.
Ju tidigare HLR, bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva vid ett hjärtstopp.

Det är viktigt att börja med att kontrollera om personen är vid medvetandet.
För att göra det tar du tag i axlarna och skakar försiktigt personen för att se om han/ hon vaknar till liv. Om personen inte vaknar måste andningen kontrolleras.

Om personen har onormal andning eller inte andas alls, eller du är osäker ska du bedöma det som att personen har drabbats av hjärtstopp, larma 112 och starta hjärt-lungräddning.

Botoxbehandling

Vi har alla sett skräckexempel på när folk har gjort botox och det har gått snett, men det finns även många exempel där det har höjt människors livskvalitet. Överallt idag görs det reklam för botoxbehandlingar; på sociala medier, reklampelare och TV, allt för att du alltid ska ha en så fräsch och avslappnad hy som möjligt utan märkbara rynkor. Hetsen kring våra utseenden växer för var dag, till den grad att vi inte längre är vana vid det som är naturligt och normalt. Att kunna reducera rynkor eller räta ut fina linjer med botox kan faktiskt vara till stor hjälp för att öka självförtroendet. Men vad behöver du veta? Det har jag sammanfattat här åt dig.

Vad är botox och när används det?

Botox (botulinumtoxin typ A) är ett läkemedel som idag ingår i en av världens vanligaste medicinska behandlingar. Detta läkemedel finns främst till för att behandla de tre klassiska områdena; den horisontella pannrynkan, ”bekymmersynkan” och skrattrynkor i ögats yttre kant. Utöver detta är det inte ovanligt att de som har licens även erbjuder kosmetiska behandlingar med botox som läppförstoring eller förstärkning av ett önskat ansiktsdrag. Botox är ett utmärkt val om du har asymmetrier i ansiktet, ser trött ut eller bara vill få bort de där rynkorna i ansiktet som inte gör din ålder någon rättvisa. Men medlet kan även användas medicinskt vid exempelvis spända käkar.

Salonger, kostnad och smärta?

För att din behandling ska bli skickligt utförd och ditt resultat så naturligt och säkert som möjligt krävs det att en legitimerad läkare eller sjuksköterska utför behandlingen. Du bör därför alltid rådfråga på din klinik/salong om utövaren i fråga har licens eller certifikat för att inte göra en behandling du senare får ångra. Detsamma gäller priset, rådfråga alltid din specifika klinik då det skiljer sig en hel del åt beroende på erfarenhet hos utövaren samt det område ingreppet gäller. Räkna med att ett område kostar runt två-fyratusen kronor. Smärtan är inte så farlig som du kanske tror, ett nålstick och eventuella blåmärken är det värsta.

post

Mjukisbyxor – en tidlös favorit

En tuff dag på jobbet? Vad är mer avkopplande än att komma innanför dörren och hoppa i ett par sköna mjukisbyxor? Faktum är att studier visar att mjukisbyxor och lediga kläder får oss att slappna av. Inga hårda resårer, styva material eller trendigt komplicerade knäppningar – bara ett par sköna brallor!

Ett tips är att ha fler än ett par mjukisbyxor i garderoben för att säkerställa att du alltid har ett par tillhands. Ska du ut och resa packar du självklart ner ett par av byxorna – för sköna kläder är inte bara ett måste i hemmet, utan även när du är på resande fot.

Mjuksbyxor med stil

Även om mjukisbyxor till namnet får oss att tänka på mysiga hemmakvällar i soffan kan faktiskt plagget vara både trendigt och moderiktigt. Hos webbshoppen JHNSport.se hittar du bra bevis för detta – här finns ett grymt utbud av mjukisbyxor som är allt annat än tråkiga. Välj mellan mängder av färger, mönster och coola designer.

Att shoppa på nätet är ett smidigt alternativ och är du på jakt efter mjukisbyxor fungerar onlineshopping utmärkt. Hos JHNsport.se finns utöver en stor mängd träningskläder riktigt snygga mjukisbyxor för både dam och herr med standardstorlekar som gör det lätt att hitta just dina mått. Dessutom levereras dina varor direkt till din dörr med DHL!

post

Lash lift

Fransböjning eller så kallad ”lash lift” är ett smidigt sätt att få den där pigga och glada looken utan att behöva lägga ner tid varenda morgon och kväll. Till skillnad från fransförlängning jobbar man endast med de naturliga ögonfransarna vilket inte hindrar en från att använda smink eller oljebaserad sminkborttagning.

Lash lift kan också vara till fördel för de som har känsliga ögon och känslig hy. Reagerar man på lösögonfransar och smink kan fransböjning vara ett alternativ, även om det är en semi-permanent av ögonfransarna. Det kan låta påfrestande men är en relativt mild metod för både hud och fransar.

Minimal tid för maximalt resultat

Det är viktigt att alltid få fransarna fixade av någon som är utbildad. På nätet finns fransböjning, förlängning och färgning samt utbildning inom detta. De erbjuder även produkter som löshår och spraytan. För den som funderar på att ta skönhet till en professionell nivå finns viktig och intressant information och produkter.

En lash lift håller i princip så länge som fransarna sitter, vilket är ungefär 6-8 veckor. Lash lift tar ungefär en timme att göra och proceduren börjar med att rengöra fransarna. Sedan väljs en lämplig spole ut som passar de fransar man har och resultatet man är ute efter. Till sist tillsätts permanentvätska och fixeringsvätska.

post

Medicinsk utrustning – Ultraljudsapparater

Ultraljudsundersökningar har i decennier präglats av tämligen stora utrustningar som begränsat möjligheterna till att frakta enheter mellan rum och platser. Den senaste tiden har dock utvecklingen gått i rask takt och företag som tillverkar medicinsk utrustning, till exempel Allytec, har presenterat nya apparater som ger många fördelar i vården. Alla typer av undersökningar, både rutinkontroller som vid graviditet och avancerade sjukdomsfall, har nytta av smidigare och lättanvända ultraljudsenheter.

Såväl kliniker som vårdcentraler har behov av att göra undersökningar med ultraljud mer flexibla och lättanpassliga. De traditionella apparaterna är på grund av deras storlek ganska komplicerade i användning i den mening att patienter inte kan få undersökningen gjord i hemmet. Det behövs utrymme för att få plats med utrustningen och funktionerna är generellt sett komplicerade och alla inställningar måste göras manuellt, vilket tar mycket tid och även kräver resurser.

Allytec är ett företag inom urologi och akutvård som i sitt arbete strävar efter att göra vardagen enklare för yrkessamma inom vården. Det handlar om att ta fram redskap som har samma teknik som traditionell utrustning men med ett betydligt mer finessinriktat koncept. U-lite är en ny ultraljudsapparat med HD-upplösning som på alla plan underlättar denna typ av undersökningar genom att vara liten, smidig och väldigt funktionell.