Företagsfriskvård

Företagshälsovård är något som alla företag borde erbjuda sina anställda. Att prioritera deras hälsa är att prioritera företagets utveckling. Mår de anställda bra både fysiskt och mentalt gör de också bättre ifrån sig när de arbetar. Man kan säga att när personalens välmående utvecklas så utvecklas även företagets hälsa på många plan. Med bra företagsfriskvård är chansen dessutom stor för att de anställda behöver sjukskriva sig alltmer sällan.

Vad innebär företagsfriskvård?

Företagshälsovård kan se lite olika ut beroende på vilket företag man arbetar på. En del företag erbjuder de anställda friskvård som ett bidrag, antingen i form av checkar och kuponger eller genom ersättning för pengar de lagt ut på fysiska aktiviteter. Summan på friskvårdsbidraget varierar från företag till företag, en del erbjuder mer än andra. Bidraget ges vanligtvis månadsvis eller som ett fast belopp en gång om året. Tidigare var det Skatteverket som bestämde vilka aktiviteter som klassades som friskvård, men sedan 2018 är det arbetsgivaren som bestämmer detta. Se här om du behöver företagshälsovård.

En del företag samarbetar med träningsanläggningar och personliga tränare, eller andra yrkesmän och företag inom branschen, för att smidigt kunna erbjuda sina anställda allt från gruppträningspass och användning av motionsanläggningar till massage och hälsorelaterade evenemang som föreläsningar eller hälsodagar. Listan kan göras lång över vad man kan ta del av vid ett sådant samarbete.

I företagsfriskvården brukar det även ingå regelbundna hälsocheckar för att ta reda på hur de anställda mår.

Ta vara på företagsfriskvården

Att nyttja företagsfriskvården gynnar dig framför allt i det privata livet. Att kunna motionera och träna eller besöka en massör på företagets bekostnad är något du verkligen bör ta vara på. Genom att hålla dig aktiv och hälsosam kan du till viss del förebygga sjukdomar och kommer förmodligen inte behöva sjukskriva dig lika ofta. Dessutom gör träning dig piggare och gladare, och du kommer med stor sannolikhet att prestera bättre på jobbet om du rör på dig regelbundet. Så se till att du tar vara på de friskvårdskuponger du får från din arbetsgivare.

Bra att veta

Det kan vara bra att känna till att friskvårdsbidraget inte gäller för produkter, utan enbart för aktiviteter som din arbetsgivare godkänt. Du kan alltså inte köpa träningsskor eller dyr träningsutrustning med bidraget. Det gäller inte heller för rehabiliterande behandlingar, såsom naprapati eller sjukgymnastik, då dessa inte räknas in i kategorin hälsofrämjande vård.

Företagsfriskvård ger:

  • Färre sjukskrivingar
  • Aktivare medarbetare
  • Mindre stress/stressreducering
  • Starkare immunförsvar
  • Bättre koncentrationsförmåga
  • Förebygger nack- och axelskador
  • Gladare och psykiskt starkare medarbetare