Styrketräning

Styrketräning är en träningsform som är mycket populär idag. Det finns flera typer av styrketräning där olika redskap används. Du kan exempelvis utföra styrketräning med fria vikter så som hantlar och kettlebells eller varför inte med din egna kroppsvikt.

Styrketräning är något som så väl kvinnor och män ägnar sig åt. Träning går helt enkelt ut på att med vikter eller motstånd träna för att på så vis bygga muskler. Vanligtvis körs ett fåtal repetitioner så som 10–15 gånger, men med så hög vikt eller motstånd som man bara orkar. Det går också att köra fler repetitioner men med lägre vikt.

Träning för hela kroppen

Du kan styrketräna samtliga kroppsdelar, det allra vanligaste är förstås att man tränar rygg, axlar, armar, mage, bröst, ben och rumpa. Styrketräning är mycket effektiv träning och när du har tränat ett intensivt pass så förbränner du flera timmar efteråt. Därför är styrketräning mycket uppskattad då den oftast visar snabba resultat, även för viktnedgång.

Syftet varför många väljer att utföra just styrketräning är framför allt för uppbyggnaden av muskler samt för att få mer synliga muskler. Andra faktorer som spelar stor roll är även att förbättra uthålligheten och styrkan. När det gäller styrketräning är det särskilt viktigt att utföra övningarna på ett korrekt sätt, annars kan kroppen i värsta fall ta skada och du kan få permanenta skador och förslitningar i kroppen. Men om du utför styrkeövningarna så som det ska så kan detta resultera till att så väl skelett, ligament och senor stärks.

En träning med historia

Styrketräning har använts som träningsform sedan en lång tid tillbaka, numera finns det förstås många olika redskap att tillgå som för några år sedan inte fanns. Något som man började med för länge sedan var tyngdlyftning, alltså en stång som man lyfter med vikter på vardera sida. Detta blev till och med en olympisk gren 1886 i Aten. Med några undantag genom åren så har sporten funnits med på programmet i OS sedan dess.

Olika övningar

Det finns mängder med styrkeövningar och några utav de allra populäraste är axellyft, armhävning, axelpress, benlyft, knäböj, dips, situps, bänkpress, chins, crunches och marklyft för att nämna några. Vem som helst kan börja med styrketräning, det allra viktigaste är att ha den rätta tekniken så att man inte utför övningen på ett felaktigt sätt. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga i en övning kan du alltid fråga personalen på exempelvis gymmet som du tränar på.