Konditionsträning

Konditionsträning förknippar många med när pulsen ökar och man börjar flåsa, vilket också är sanning till viss del. Konditionsträning kan exempelvis vara en rask promenad eller en löparrunda. Många suktar efter att förbättra sin kondition och detta görs genom att röra på sig en längre tid utan att bli utmattad och inte orka mer. För att öka sin kondition kan man alltså exempelvis försöka jogga samma sträcka men på kortare tid varje gång. Inom konditionsträning är det även vanligt med intervallträning, detta innebär att man delar upp träningen i mer och mindre intensitet. Det kan exempelvis handla om att man först joggar mycket intensivt och fort de första 500 meterna och därefter går man100 meter i lugn takt, sedan ökar man tempot igen de följande 500 meterna och så vidare.

Syftet med konditionsträning

Vad konditionsträning egentligen handlar om är att förbättra sin syreupptagningsförmåga, detta gör man precis som det nämndes innan genom att öva och nå mål. Kondition är en bra träningsform och är relativt enkel att implementera i vardagen. Genom konditionsträning får man såklart kondition men även styrka, balans, rörlighet och explosivitet. Många hakar enbart upp sig på just kondition, men faktum är att konditionsträningen innefattar betydligt mer än så.

Var, när och hur

Konditionsträning behöver inte innebära att man ska köra en löprunda på en mil utan det kan med fördel även vara en rask promenad. Det kan vara bra att börja smått och därefter stegvis utöka hur intensiv träningen ska vara. Om man exempelvis upplever att man blir andfådd av att gå i trappor eller liknande vardagssysslor så kan man förbättra konditionen och på så sätt minska besvär som kan dyka upp i vardagen. Om man tycker det är svårt att hinna med konditionsträning i vardagen kan man faktiskt inkludera det på ett ganska enkelt vis. Man kan exempelvis undvika att ta hissen och istället ta trapporna, eller varför inte skippa att åka buss och istället gå. Vardagsmotionen har faktiskt väldigt stor betydelse och i vissa fall kan denna typ av konditionsträning vara tillräcklig.

Vill man istället träna konditionsträning på exempelvis ett gym finns det oftast olika maskiner så som cyklar, löpband, crosstrainer med flera som är optimala när det kommer till konditionsträning. På dessa maskiner kan man även se avstånd, puls och mycket annat så att man lättare kan ha koll på sin träning. Konditionsträning kan man givetvis också utföra utan maskiner genom till exempel att springa från en punkt till en annan eller stationsträning!